Coros Vertix Review


Ако сега чувате за Coros Vertix или пък все още сте любопитни и искате да научите повече за премиум GPS мултиспорт часовника, ви предлагаме ревю, направено от запален бегач, който го тества един месец.

Coros Vertix

Никола Овчарски направи видео ревю в Youtube канала си “Какво научих днес”, което може да гледате тук, но ако предпочитате да прочетете, споделяме ревюто и като тема в блога ни:

“Здравейте,

Ще ви разкажа за личните ми впечатления от Coros Vertix – премиум GPS мултиспорт часовник от сравнително нов производител, чиято цел е да предостави здрав, надежден и издържлив часовник, който да ползвате по време на дълги пътешествия.

 

Coros е нов играч на пазара на часовници, но се опитва ударно да размърда двата основни монополиста – Гармин и Сунто. За последната година-две Coros представиха четири модела, като в това видео си говорим за модела им от най-висок клас – Vertix. Часовникът ми бе предоставен за тест в рамките на един месец, през който успях да направя общо 20 бягания и каране на колело.

 

ДИЗАЙН

 

Нека започнем с външния вид на часовника. Vertix идва със специална кутия, в която можете да намерите самия часовник, един комплект каишки, кабел за зареждане, както и документация. Кутията прави интересно впечатление, досега не съм виждал друга потребителска електроника, която да идва по този начин, но реално не мисля че мога тази кутия да я използвам за нещо друго, така че не ми върши особена работа. Тъй като модела е позициониран в по-висок клас, от Coros се опитват да направят впечатление и така да се каже да погъделичкат евентуалните си клиенти. Самите каишките са с така наречената quick release система за лесно откопчаване, което позволява бърза и лесна подмяна без нуждата от инструменти.

 

След като отметнахме по-дребните неща, нека се насочим и към самия часовник. Vertix има типичен приключенски вид и дава заявка, че е сериозна джаджа. Моделът, който ви показвам в момента е в цветова комбинация Dark Rock, но се предлагат още три – Fire Dragon, Mountain Hunter и по-специалният Ice Breaker.

78393871_770833686761015_4530941565270491136_nРамката на часовника е титаниева, а екранът е защитен със сапфирено покритие, което осигурява по-голяма защита от надрасквания. Аз досега за пет години съм имал три GPS часовника и досега нито една драскотинка не съм видял, въпреки че са били без сапфирено покритие, пък какво остава за тази допълнителна защита… Разбира се това че аз не съм видял, не означава че при някой друг не се е случило. Все пак аз не се занимавам с алпинизъм, а там има по-голяма вероятност за среща на часовника с някоя скала.

 

На външен вид Vertix наподобява Fenix серията на Garmin, което не мисля че е лошо решение, но в същото време имплементира и различен метод за навигация и работа с часовника. Използва се така наречения Digital Knob, който е бутон с врътка и се намира от дясната страна на часовника, като позволява чрез въртене в двете посоки да се навигира в менютата, а в същото време натискане на бутона служи за потвърждение. От двете страни на врътката се намират два допълнителни бутона – горния е за включване на подсветка, а отдолу се намира помощен бутон за връщане една стъпка назад, както и за допълнителна функционалност в определени ситуации. Например докато сте на основния екран на часовника с натискането на този бутон можете да видите различни статистики за деня – брой крачки, изкачени етажи, кога изгрява и кога залязва слънцето, на каква надморска височина се намирате и нивото на батерията. Нека да уточня, че това зависи и от watch face-а, който сте си избрали, часовника идва с няколко различни дизайни на основния екран, от които можете да си избирате. С продължителното натискане на същия бутон се отваря бързо меню за достъп до основните функционалности на часовника, които не са свързани със спортна дейност.  Do not disturb режим, аларми, компас, измерване на пулса, измерване на надморска аклиматизация, UltraMax режим, навигация, карта, хронометър, таймер, смяна на watch face-a, нощен режим и настройки. Чрез еднократно натискане на врътката са наличните възможности за спорт – бягане, колоездене, плуване, триатлон, хайкинг, фитнес, както и достъп до настройките отново.

 

78752782_527771944619317_6422625989141987328_n

От долната страна на часовника се намират оптичните сензори за пулс и пулсова оксиметрия. Измерването на пулс е нещо стандартно за този тип часовници и гривни от известно време насам и не ни изненадва, но наличието за измерване за пулсова оксиметрия е нещо по-ново, което все още не е толкова разпространено. Чрез този метод се измерва нивото на кислород в артериалната кръв. Методът показва какъв процент от хемоглобина в кръвта е наситен с кислород. Стойности между 95 и 100% се смятат за нормални, докато стойности под 92% са ниски и не е хубаво човек да стига до тях. С покачването на надморската височина е нормално да спада нивото на кислород, особено от 2500 метра нагоре. Подари тази причини Coros са добавили един индекс за надморска аклиматизация, койдо да служи например по време на експедиция да проверите дали сте в подходящо състояние да продължите прехода.

 

Дисплей

78470827_1041155969554438_2466949113682329600_n

Дисплеят е с диагонал 1.2 инча с резолюция 240 на 240 пиксела и възпроизвежда 64 цвята. Стандартни характеристики за този клас часовници. Споменахме вече, че Vertix има сапфирено стъкло за защита, но според производителя има и покритие като диамант, което не разбрах какво точно представлява, но комбинацията от двете осигурява голяма защита от надрасквания. Дисплеят е ОК, но спрямо моделите на Garmin е с една идея по-блед. Не бих казал че това голям минус, зависи дали Vertix ви е първия часовник или идвате от друга марка. Тъй като аз ползвам Garmin от 5 години насам съм свикнал с екраните на техните модели. Нормално е като премина на друга марка да има някои различни неща, които не е задължително да са по-лоши, просто са различни. Така че екрана на Vertix е с една идея по-блед, но след 2-3 дни свикнах и всичко е ок, вече не ми е прави впечатление. Имайте предвид че поне при Fenix линията на Garmin има възможност за настройка на яркостта на екрана, докато при Vertix няма възможност за промяна. Поне към момента. Иначе и на дневна светлина, и вечер с подсветката се вижда достатъчно добре информацията на екрана на Vertix, не съм имал проблеми. Нивото на отблясъци от ярка светлина не е по-различнао от часовниците на Garmin и Suunto.

 

Vertix разбира се е и водоустойчив като е категоризиран на 15 атмосфери, тоест издържа на налягания, еквивалентни на дълбочина от 150 метра. За сравнение конкурентните модели на часовника са оценени на едва 100 метра.

 

Теглото на часовника приятно ме изненада. Сравнително лек е спрямо конкурентите си от този клас. Сега не си мислете, че е нещо уау, но като нося моя личен fenix 5 на едната си ръка и Vertix-а на другата, то забелязвам разлика. За мен няма особено значение теглото на часовника, но все пак за бегачите на по-къси дистанции е важно и теглото.

 

ИЗПОЛЗВАНЕ

 

Но стига сме говорили за това как изглежда часовника, нека да поговорим и за това как можем да го използваме и каква работа може да ни свърши. Както вече споменахме часовникът може да се ползва за бягане, колоездене, плуване и фитнес.

 

Бягане

 

Бягането е разделено на няколко подкатегории – започваме със стандартното бягане на открито, след това продължаваме с планинското бягане, като разликата между двете е че можете да си настроите различни екрани с информация за двата типа бягания. Ако сте в планината е по-вероятно да ви е нужно да гледате информация за изкачената денивелация например, докато ако бягате в южния парк или на гребната, надали ще ви интересува това. Vertix разполага и с режим за бягане на пътека, но по-интересното е нещо ново, което се появи докато тествах часовника посредством софтуерен ъпдейт. Става дума за така наречения режим за писта, който е предназначен за атлети, на които им е писнало от недостатъчно добро измерване на тренировките им на стадион и желаят по-прецизна точност. При използването на този режим избирате в кой коридор ще бягате и часовника автоматично ще се напасне спрямо вашия избор, тъй като дължината на всеки коридор е различна. За съжаление аз нямах възможност да тествам този режим, тъй като бе пуснат едва няколко дни преди подготвянето на това ревю.

 

Интервална тренировка

 

Преди да стартирате режим за бягане от часовника можете да настроите интервална тренировка ако желаете, като въведете времетраене, разстояние и брой повторения.

 

Навигация

 

Vertix разполага и с възможност за навигация, която е важна при учасването на ултрамаратони и като цяло при бягане по непознати пътеки. ЗА източник за навигация можете да използвате някое бягане, което вече сте направили или да си качите .gpx файл. Качването става единствено чрез мобилното приложение за Android и iOS, като можете да имате запазени до 10 маршрута едновременно. Имате няколко нива на мащаб на часовника, които варират от 25 метра до 1 км. Ако сте включили навигацията, то при излизане от трасето, часовника ще ви уведоми, както и при обратното връщане на правилния път. Самият интерфейс на навигирането не е от най-красивите и изпипаните, но върши работа.

 

Финиширане на активност

 

По подразбиране когато искате да финиширате някоя активност като бягане например, то трябва първо да завъртите врътката отстрани, за да се отключи часовника и вече след това можете да спрете самото отчитане. Което от една страна го разбирам, защото може да се избегне някое неволно натискане, но от друга страна ми бе супер досадно и добре че има възможност от настройките за изключването на тази функционалност.

 

Иначе като цяло за самата работа с часовника чрез този въртящ бутон съм малко на кантар дали ми допада или не. Особено при използване с ръкавици не ми е много удобно да въртя тази врътка, Най-вероятно всичко е до въпрос на време за свикване. Ако преди сте имали Apple Watch, то ще се чувствате в свои води, тъй като часовника на Apple също използва такъв метод за навигиране в интерфейса.

 

 

Колоездене

 

Продължаваме нататък към колоезденето където също имаме избор от каране на открито и чрез тренажор. Изпробвах втората опция като вързах TacX Flux тренажор чрeз безжичния ANT+ стандарт, който се поддържа от Vertix. Преди първата употреба бе нужно да въведа малко техническа информация за тренажора от типа размери на гумата, за да може измерването да е по-точно.

 

Плуване

 

При плуването положението е подобно – за открити води се ползва GPS, а при закрит басейн въвеждате дължината на басейна като в часовника са въведени най-разпространените дължини, но все пак ако не ви устройват, можете ръчно да си зададеде дължина. Плуването също е част от функционалността на часовника, която не можах да тествам, така че нямам впечатления.

 

Останалите режими за са хайк в планината, за триатлон, както и за фитнес кардио. Възможно е по нататък да бъдат добавени още режими чрез софтуерни ъпдейти като например ски или гребане, но засега това е с което разполага часовника.

 

Точност

 

В моментът Vertix работи с GPS и Glonass сателити, като Coros са обещали и бъдеща поддръжка на Galileo и Beidou мрежи. Аз лично предпочитам да използвам само GPS сателити, тъй като в този случай имам най-рядко проблеми с точността на сигнала, а и също така батерията на часовника издържа една идея повече. Откъм точност на сигнала Coros Vertix се държи добре и не съм имал странни и резки отклонения до съседни населени места и държави. Разбира се не очаквайте абсолютна 100% -това точност, това никой GPS часовник не може да ви го осигури, поради куп причини. Специално за тестовете създадох отделен Strava акаунт, в който ако някой има желание за повече детайли, може да разгледа и да се рови във всяко бягане, което съм направил с часовника. По време на тези тестове носих два часовника едновременно, така че чрез Fly-by функционалността на Strava можете и да направите сравнения между Coros-а и личния ми Fenix 5. В повечето случаи Coros-а даваш няколко метра по-малко разстояние спрямо Fenix-a. Имайте само предвид  относно пулса, че различните ми бягания са били с различни източник на информация. Понякога съм ползвал оптичните сензори, понякога съм ползвал и отделен колан за пулс.

 

Пулс

 

Като стана дума за пулс нека да поговоря и малко за това. Coros Vertix разполага с оптичен пулсомер, който мери пулса чрез пускане на няколко снопа светлина, които улавят циркулацията на кръв. По-голямото наличие на кръв връща по-малко светлина обратно в сензора и по този начин се измерва пулса. Оптичните сензори вече минаха през няколко поколения, като всяко следващо се справя все по-добре. Аз разполагам с пулсомер под формата на колан, който се слага на гърдите и към момента се смята за най-точния метод за измерване на пулс извън специализирани медицински заведения. При директно сравнение между колана и оптичния сензор на Vertix бих казал че часовника се справя доста добре. За 10-километрово парково бягане в студено време коланът дава среден пулс от 159 удара в минута, докато оптичния сензор дава среден пулс от 157 удара, разлика от едва 2 удара, което според мен е напълно приемливо. При друг пример, бягане от 21 км, разликата бе 4 удара. При трети пример отново разликата е 2 удара. Все пак винаги имайте едно на ум, че това не е медицински сертифициран инструмент. От предишни мои наблюдения при тестове на по-стари оптични сензори, трудност на този метод измерване е рязката промяна на пулса, например ако правите къси интервали, има по-голяма възможност данните от оптичния сензор да не са толкова точни. При Vertix имах само една възможност за проверка на тези мои наблюдения и те се оказаха правилни. При бягане на интервални отсечки от по 100, 200 метра коланът отчете по-добре рязката промяна на пулса, докато оптичния сензор изпита затруднения. Така че имайте едно наум за това, но като цяло оптичния сензор във Vertix се справя добре със задълженията си.

 

Освен по време на спортна активност, Vertix ви следи пулса и в ежедневието ви, като измерва пулс на всеки 10 минути. От настройките на часовника има и вариант за настройване на по-често измерване, но това би съкратило живота на батерията. На часовника можете да видите графика с пулса си за последните 6 часа, докато в мобилното приложение можете да видите информация за по-голям период от време. Същото важи и за крачки, надморска височина и температура. Часовникът разполага с акселерометър, 3-осов жироскоп, 3-осов компас и барометър. Благодарение на тези сензори можете да гледате статистики колко крачки сте извървяли, колко етажа сте изкачили, на каква надморска височина се намирате, какво е атмосферното налягане в хектопаскали и каква е температурата, но тъй като часовника се намира върху ръката ви, най-вероятно топлината от тялото оказва влияние на стойностите.

 

Въпреки че часовника откъм хардуер може да измерва пулсова оксиметрия, то тази информация никъде не се запазва. Имам предвид че на часовника можете да видите в момента каква ви е надморската аклиматизация, но тя никъде не се изписва или запазва в мобилното приложение. Нямате графика с историята на този показател. Не че аз използвам тази информация, но така и така часовника измерва, защо не се запазва? Хубавото е, че е възможно това да се добави чрез бъдещ софтуерен ъпдейт, но засега го няма.

 

Coros Vertix позволява използването на допълнителни сензори чрез безжичния ANT+ стандарт. Без никакви проблеми успях да свържа Garmin-ски пулсомер, както и велотренажор, който предава информация за скорост, каданс и мощ. Имайте предвид че часовника не поддържа Bluetooth сензори, използва единствето ANT+ стандарта. В днешно време повечето аксесоари поддържат и двата стандарта едновременно, но все пак гледайте случайно да не сте взели някой, който работи само с Bluetooth.

 

Батерия

 

Нека да спомена и нещо за батерията. Тя изключително мното ме изненада и според мен е един от основните плюсова за този модел. За да падне батерията от 100% на 6% на часовника му бяха нужни 21 дни като през това време направих 13 бягания, едно каране на колело на открито и едно каране на тренажор. За това време GPS-ът е бил в активност около 13 часа. Направих разбира се и сравнение с личния ми fenix 5. При едно и също ползване – включена блутут връзка с телефон, измерване на пулс денонощно и т.н. когато fenix-а ми достигна 6%, то Vertix-а беше на 67%. Сега разбира се нека се има предвид че fenix-а е на една година и батерията се е е амортизирала малко или много през това време, но все пак разликата е голяма – 6% срещу 67%. Много се чудех как от Coros са успяли да постигнат този живот на батерията. Нямам представа какъв е самия физически размер на батерията и дали е по-голяма като капацитет спрямо тази във fenix-а, но със сигурност има няколко трика за по-голяма икономия. Нека отбележим по-бледия дисплей на часовника, това че измерването на пулс когато не сте в спортен режим е на всяка 10-та минута а не на всяка 1, както нека и споменем софтуера на часовника. Имам една теортия, която не знам колко е правдоподобна, но ще я споделя с вас. На Garmin Fenix серията от часовници има много наблъскани софтуерни екстри – мога да слушам музика, да си сменям песни, мога да видя прогнозата за времето, мога да видя календар с моите събития, на някои модели има пълноформатни карти тип Google Maps и т.н. и т.н. Все софтуерни благинки, които една по една се натрупват във firmware-а на часовника. А колкото повече неща има, то вероятно толкова повече харчи батерия и има нужда от повече мощ, за да изпълнява задачите. От друга страна при Vertix-а липсват такива софтуерни брагинки, но по този начин операционната система на часовника е по-лека, по-оптимизирана и по-икономична. Пак казвам, че това са мои предположения и не знам дали нещата реално са така.

 

По официални данни Coros дават 45 дни живот на батерията без използване на GPS, 60 часа при използване на GPS и 150 часа при използване на UltraMax режим. Последният режим не съм го тествал, но на практика записва GPS данни на много по голям интервал от време, така че не е подходящ за бягане или за колоездене, защото ще извади много некоректни данни, но е подходящ за дълги хайкинг приключения из планини и труднодостъпни местности.

 

Мобилно приложение и екосистема

 

Нека малко за поговорим и за мобилното приложение и самата екосистема на Coros. Синхронизирането на часовника и мобилното приложение става посредством bluetooth, което е напълно стандартно и очаквано. Но на Vertix bluetooth-а не може да бъде изключван или поне аз не видях да има такава възможност. Което малко ме дразни, защото често излизам да бягам без телефон и не искам блутута на часовника излишно да е включен и да харчи енергия като търси постоянно връзка с телефона. Най-вероятно става дума за нищожно количество енергия, но като цяло това не ми допада. Иначе самото приложение е налично за Android и iOS като това е единствения метод за синхронизиране и преглед на данните от часовника ви. Coros не разполагат с уеб или десктоп версия.

 

Мобилното приложение е всичко, с което разполагате. В него можете да видите детайлни статистики за ежедневието ви, както и за спортните ви активности. Vertix предоставя и статистика за съня ви – за количеството дълбок и лек сън, както и времето, в което сте били будни. На мен лично не ми е удобно да спя с часовник на ръка, така че нямам големи наблюдения върху този показател. Така или иначе няма как да ви кажа дали информацията за съня е коректна или не. Всеки производител разполага с такава функционалност, но чия е най-точна и дали въобще има такава не мисля че има как да се докаже.

 

Coros са добавили и два индекса, които би трябвало да показват в каква форма се намирате. Първият е Training load, което ви показва чрез графика колко се натоварвате. След това следва Fitness Index, който ви показва основните показатели, свързани със сърцето и пулса – VO2 макс, лактатен праг, както и пулса ви в състояние на покой. Няма да навлизам в детайли, но накратко това са основните показатели, по които спортистите се ориентират в какво състояние се намират. Vo2 max представлява максималното количество кислород в милилитри, което може да бъде използвано за 1 минута за килограм телесно тегло, тоест предоставя максималния аеробен капацитет. Лактатният праг е границата на натоварване, над която тялото започва да отделя повече млечна киселина, отколкото организма може да обработи нормално и тя започва да се натрупва в мускулите. Та всички тези данни се базират на това с какъв пулс бягате при определена скорост, така че е важно източника на информация за пулса да е точен. Fitness Level показва данните за VO2 max и лактатен праг под форммата на графика.

 

В мобилното приложение можете да видите и списък с всичките ви активности, но нито от приложението, нито от часовника можете да изтриете някое. Което ми се струва малко глупаво, а и не ми се струва като нещо много сложно за имплементация. Иначе можете да видите детайлна статистика за бягането си например, да го преименувате, да го запазите като трасе за навигация, да го свалите като .gpx файл, както и да го споделите под формата на снимка, за Инстаграм например.

 

Ако искате да качите някой нов трак е нужно да го свалите като файл в самото устройство, да го отворите и като операционната система ви попита с какво да отворите файл, да изберете мобилното приложение на Coros. Това е сравнително лесно при Android, но iOS е малко по-рестриктивен относно отварянето на разни файлове, но все пак без проблеми успях от сайта на Трявна Ултра за нула време да си сваля трак и да го кача в мобилното приложение. Хубавото е че се избягва нуждата да свързвате часовника с компютър чрез кабел, за да качите трак.

 

От приложението можете да изберете дизайн за основния екран на часовника като към момента са налични 26 варианта, които би трябвало да задоволят нуждите на всеки потребител. От приложението можете да настроите и какво екрани да виждате в различните спортни режими. Нужна е само синхронизация члез блутут, за да се отразят промените и на самия часовник.

 

Забравих да спомена и че на часовника можете да видите нотификациите, които излизат на телефона ви, било то от Facebook, Strava или нещо друго. Това кои нотификации да ви излизат и кои не, вече как сте си настроили iOS-а или Android-а. Сега няма да е приятно да ви излизат нотификации от любовниците.

 

Иначе самото мобилно приложение на Coros не от най-изпипаните. Не че ми е крашвало и съм имал някакви проблеми с него, но по-скоро като интерфейс има нужда от малко доошлайфане, което важи и за интерфейса на самия часовник. Става дума за мако по-добра визия като дизайн, за логиката и подредбата на самите менюта и това човек лесно да може да разбере как да направи това, което иска, тоест става дума за по-добър UX. Но това най-вероятно ще се оправи поетапно с времето. Имайте предвид, че Coros са сравнително малка компания, което си има своите плюсове и минуси. Garmin от край време са монополиси на този тип пазар и са се разположили много удобно на трона. Suunto и Polar не представляват достатъчно силна конкуренция, но с навлизането на нов играч пазара може малко да се раздвижи, от което ще спечелим ние, потребителите. Coros може да нямат толкова големи финансови възможности, но от друга страна са надъхани да се докажат.

 

Сега пак ще споделя една моя теория, която разбира се може да няма нищо общо с реалността. Нека си представим, че аз съм монополист на пазара и имам възможност да вкарам някоя нова и мега яка технология в следващото поколение на продукта си. Дали ще го направя. И защо да го правя? Защо не продължа да си продавам сегашния продукт, който вече си е изплатили разходите за разработка и маркетинг и само ми трупа печалба? Защо да пускам нещо ново на пазара, ако конкурентите ми изостават.

 

Ако ме питате дали бих ви препоръчал Coros Vertix или не, то няма как ви  отговоря еднозначно. Зависи какво търсите. Със своята впечатляваща батерия и набор от сензори часовника е предназначен основно за хората, които искат да прекарват дълго време в планината или в преходи. Vertix е със семпъл интерфейс, който е създаден, за да ви върши работа. Ако сте нърд, който иска нон стоп да си човърка часовника за всяка възможна дреболия, то може би това не е часовника за вас. Аз виждам Vertix като един инструмент за работа, а не за лигавене.

 

Мобилното приложение е достатъчно добро, като е възможна интеграция със Страва разбира се. Повечето хора в днешно време използват предимно Страва и не обръщат внимание на мобилното приложение, което идва с часовника, било то Coros, Garmin Connect, Suunto Movescount или нещо друго. В повечето случаи мобилното приложение се използва единствено за качването на тракове.

 

Running Zone е официалния вносител на продуктите на Coros за България, така че информация за цени можете да намерите в сайта им или магазините им. А ако имате някакви въпроси относно часовника, то можете да се обърнете към мен чрез коментарите в YouTube. Към видео ревюто Coros Vertix. 

Надявам се да съм ви бил полезен с информация за Coros Vertix, но това дали ще ви свърши работа или не си остава ваша преценка 🙂 ”

 

Поръчайте COROS VERTIX тук.