Видове обувки за бягане


Няма една единствена най – добра обувка. Всеки бегач има различни нужди и идеалната обувка за един, може да бъде истински кошмар за друг. Това е така, защото бегачите имат различна техника, биомеханика, тегло и тип крак. Като се добави и това че всеки има различна цел, бяга на различни дистанции и настилки, става ясно че обувката трябва да отговори на много индивидуални изисквания и особености.

Ако бъдат позиционирани в зависимост от нивото на защита, което осигуряват, то в единия край на скалата ще се намират обувките, които имат най-висока степен на омекотяване и съпорт на пронацията. Тези обувки осигуряват най-добра защита, но са тежки, по-малко гъвкави и са с висок профил. В другия край на скалата ще бъдат разположени състезателните и минималистични обувки, които са много леки, бързи, гъвкави и с нисък профил, но нивото на защита което осигуряват е ниско. Всички останали обувки ще бъдат позиционирани между тези две крайности, в зависимост от баланса на защита и представяне, който осигуряват.

Какво е нивото на защитата и омекотяване, от което се нуждаем? Риска от контузии зависи от възрастта, опита, теглото, анатомичните особености, пробега който изминава бегача и т.н. Колкото повече рискови фактори има, толкова по-високо трябва да бъде нивото на защита, което осигурява обувката. Начинаещите, по-тежките и възрастните бегачи, както и тези които са имали контузии са изложени на по-висок риск и имат нужда от повече защита.

След като се определи необходимото ниво на защита и омекотяване трябва да се прецени дали и какъв съпорт на пронацията е необходим. За тази цел е необходимо да бъдат определени височината и гъвкавостта на свода на ходилото и пронацията на походката. Пронацията е естествено движение при което при стъпването, крака се накланя навътре, а свода на ходилото поема и абсорбира налягането. Цикъла на всяка стъпка обикновено започва с докосването на петата до настилката, след което крака се накланя леко навътре за да може свода да омекоти и поеме тежестта и налягането, преди отново да се изтласка от предната част на ходилото за следващата стъпка.

Pronation-1

Неутралната пронация помага да бъде поето налягането от удара на крака в настилката, облекчавайки натиска върху коленете и сухожилията. Когато пронацията е по-голяма от обичайната, бегача е поставен под по-висок риск от получаване на контузия.

Видове обувки за бягане

И все пак обувките могат да бъдат групирани в няколко категории, като могат да бъдат разделени в зависимост от предназначението и типа крак и походка.

Според предназначението и структурата на обувката категориите са:

– Традиционни – Традиционните обувки за бягане водят началото си от 70-те години на миналия век, когато широка популярност придобива теорията, че допълнителното омекотяване предпазва от контузии и помага да се бяга по-бързо. При тези обувки нивото на петата е повдигнато с 12 – 14 мм. по-високо спрямо пръстите. Теглото на традиционните обувки е между 300 и 350 гр. при мъжките модели.

Олекотени – Омекотяването и съпорта при тези обувки е намалено, като теглото на мъжките обувки е под 300 гр. Олекотените обувки осигуряват много добър баланс между гъвкавост, бързина и усещане на пътя спрямо ниво на защита. Дропа при тези обувки е по-малък и обикновено е 6 – 10 мм.

– Състезателни – Тези обувки са подходящи за бързи тренировки и състезания, като характерното при тях е, че са с нисък профил и теглото им е под 200 гр. за мъжките модели.

– Минималистични – Тези обувки имат много по-малка подметка от традиционните обувки и са изключително леки и гъвкави. Основното предназначение на подметката при тях е да защити ходилата от остри предмети. Имат малък или 0 мм дроп, като усещането което дават се доближава до бягането бос. Теглото при някои мъжки модели е по – малко от 150 гр.

Обувки за планинско бягане – Предназначени са за тежки и неравни терени. За да осигурят по-добра стабилност и да защитят глезена от обръщане подметката им е по-широка и твърда. Обикновено са с големи грайфери, за да осигурят по-добро сцепление и са непромокаеми.

Според пронацията, за която са предназначени, категориите са:

Неутрални – Предазначени са за бегачи с неутрална пронация или супинация.

Съпорт – Предназначението на тези обувки е да намалят нивото на пронация. В зависимост от нивото на пронация, за което са предназначени обувките в тази категория се разделят на: минимален съпорт, средно ниво на съпорт и максимален съпорт.

– Контрол на движението – Тези обувки са предназначени за бегачи с екстремно висока пронация, като и за такива с плоско ходило.

В Running Zone ще откриете селекция от най-добрите обувки на водещите брандове за бягане. Екипът ни от бегачи ще ви консултира и ще ви помогне да изберете вашата маратонка. Ние предлагаме специализирана консултация Running Lab и  възможниост да изберете най-подходяща обувка за бягане, съобразена с индивидуалните нужди и изисквания.

Ние говорим вашия език, защото бягането е и наша страст.